Tel: 053-2204444

          

Energie

Energie besparing is het speerpunt bij Emondt

Sinds enige jaren staat energie besparing in de bakkerij koeltechniek extra hoog op onze activiteitenlijst, aldus directeur Hems Roerink.

Door een jarenlange doorontwikkeling zijn we nu in staat om bakkerij koeltechniek aan te bieden, waarbij in relatie tot de huidige conventionele systemen tussen de 10 en 35% minder energie verbruikt wordt.

Alleen met een combinatie van een aantal nieuwe energie besparende factoren zorgen we voor het maximale resultaat welke nu met de huidige techniek haalbaar is.

Een aantal voorbeelden zijn:

1. Het Emondt LUC koelsysteem

Middels de toepassing van een doordachte LUC appendage op de koelmachine kunnen we nu meer rendement uit het bestaande koudemiddel in het systeem halen.

Door dit hogere rendement kunnen we een kleinere koelmachine toepassen om dezelfde koelcapaciteit te realiseren. Een energie besparing van 15% is hier al snel realiseerbaar.

2. FU regulatie op Emondt DeegProcesAutomaten

Bij conventionele koelsystemen wordt onafhankelijk van de actuele koellast altijd de gehele koelmachine voor 100% opgestart om de ruimte of de producten te koelen.

Door toepassing van een traploze capaciteitsregeling, middels een frequentiegeregelde besturing van compressoren en ventilatoren, wordt de koelcapaciteit automatisch geregeld tussen 25 – 120 %, afhankelijk van de vraag van de actuele koelkast.

Tijdens alle voorkomende verschillende koellasten wordt de installatie nauwkeuriger geregeld en ontstaat er een minder grote piekbelasting in het energienet.

Er wordt met dit systeem ca. 30 % minder energie verbruikt dan bij toepassing van de conventionele besturingen.

3. LED verlichting in de cellen

Door energiezuinige LED verlichting in de vriescellen toe te passen, realiseren we 3 x meer licht opbrengst (51 Lumen per Watt energieverbruik i.p.v.17 Lumen per Watt van een gewone gloeilamp).

Hierdoor is een energiebesparing van 30% ook snel realiseerbaar. Een ander voordeel is dat LED verlichting een veel langere levensduur heeft dan normale gloeilampen.

4. Micro Nano Tec ® deegbevochtiging

Dit gepatenteerde MICRO NANO TEC ® bevochtigingsysteem bestaat uit:

A. Een OMKEER OSMOSE water behandeling installatie.

Hierdoor wordt het water, middels een speciaal ontwikkeld omkeer osmose systeem, volledig kiemvrije en kalkvrij gemaakt, voordat dit water naar de MICRO TEC bevochtiger geleid wordt.

B. Een MICRO TEC bevochtiger.

Met deze MICRO TEC bevochtiger worden de watermoleculen nog 100 maal extra verkleind, zodat de minuscuul kleine waterdeeltjes zich gelijkmatig verdelen in de cel.

Deze micro watermoleculen zijn dermate klein, dat ze zelfstandig in de structuur van de deegstukken indringen, waardoor deze de degen, zonder condensvorming op de degen, bevochtigen en de koude geleiden tot diep in het deeg.

Door dit unieke MICRO NANO TEC® bevochtigingsysteem wordt er een aanzienlijke energie besparing samen met een verbeterde kruimstructuur en een fijnporige korst gerealiseerd.

Ter vergelijking: Een conventioneel bevochtigingsysteem op een deegremrijscel verbruikt ca. 3,5 KW aan elektrische energie terwijl de Micro Nano Tec bevochtiging ½ KW verbruikt voor dezelfde stoomhoeveelheid.

Hierbij heb je naast het enorme kwaliteitsvoordeel bij de deegbevochtiging tevens een energiebesparing van ca. 90 %.

Hems Roerink: We hebben nu in Nederland nog te maken met relatief lage elektrische energie prijzen, maar de verwachting van veel energie maatschappijen is dat deze in de komende jaren fors zullen stijgen.

Met een blik op de toekomst voor de ondernemende bakkerij bedrijven, waarbij we weten dat koel/vries techniek in de bakkerij een aanzienlijk en steeds groter deel van de energie behoefte van de bakkerij vraagt, is iedere vorm van energie besparing al snel terug verdiend.