Tel: 053-2204444
Verlichting

Verlichting

Emondt’ s productbeleving,  door nieuwe verlichtingstechniek

Emondt Enschede ontwikkelt d.m.v. haar Emondt E5B winkelconcepten een hogere attentie- en zichtwaarde op de gepresenteerde producten. Toen wij hoorden over de nieuwe Food Colour lamp hebben we ons gerealiseerd dat we een nog betere productbeleving kunnen creëren in de food winkels. Deze nieuwe food lamp past bij Emondt’ s denkwijze inzake presentatie en beleving in de bakkerij- en banketwinkels.

U zou het misschien niet denken, maar de verkoop van producten in uw winkel hangt samen met uw winkelverlichting. Een E5B winkelinrichting nodigt de klant uit om de winkel in te gaan en de juiste verlichting zorgt voor het creëren van de perfecte ambiance. Voelt de klant zich prettig in de sfeer die uw winkel uitstraalt, dan zal de klant eerder geneigd zijn om producten bij u te kopen.

Energiezuinige verlichting

Emondt probeert kritisch te kijken naar het energieverbruik in haar winkelconcepten en rekening te houden met de wens om een Emondt Green Label Verlichtingplan te kunnen installeren. Wij maken dan ook gebruik van lampen met verschillende wattages, deze lampen hebben allemaal een elektronisch voorschakelapparaat (VSA). Wij kunnen hierdoor een besparing realiseren van circa 40 % t.o.v. de standaard lampen en de opdrachtgever kan eventueel gebruik maken een Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit levert circa 11% netto financiële besparing op het geïnvesteerde verlichtingsplan.

Kleurenweergave voor food winkels

Het is belangrijk om te zorgen voor een juiste kleurenspectrum in de winkels zodat de gepresenteerde producten maximaal worden geaccentueerd. Dit zorgt voor een gerichte presentatie op de producten en zullen de andere delen van de winkel meer in de sfeer beleving worden uitgelicht. Het product zal door de combinatie van rode en groene deeltjes van de lamp zorgen voor de meest ideale situatie voor een natuurlijke en authentieke beleving.

Projecten:

Onze volgende winkels worden ook allemaal uitgelicht met deze specifieke food lamp:

Brood- en banketbakkerij Haasnoot te Katwijk

Banketbakkerij Roset te Heerhugowaard

Bakkerij Hilvers te Arnhem

Brood en banketbakkerij Tetteroo te Eemnes

Bekijkt u onze E5B winkelconcepten en zie hoe de beleving in de winkel naar een hoger niveau gaat. Voor vragen kunt u contact opnemen met dhr. P. Huuskes.

Waarom is licht zo belangrijk voor de winkel/bakkerij? Ondergewaardeerd onderwerp?
Verlichting is vaak een sluitpost op de winkelinvestering, maar juist de verlichting zorgt voor het extra stukje beleving van het product.  Het juiste lichtspectrum (Food warm) zorgt ervoor dat de presentatie van de producten maximaal is en dat doet verkopen! De producten krijgen de kleur die de consument aantrekt, waardoor de beleving, attentie- en zichtwaarde van het product optimaal is. Emondt Enschede onderscheidt zich in de verlichting bij haar projecten, door voor elke klant een apart lichtplan te maken, welke de uitlichting van producten versterkt.

      

Waar moet je op letten als je licht aanbrengt in de winkel en bakkerij

Bij het bedenken van een lichtplan moet je eerst de situatie beoordelen van de te verlichten omgeving. Een winkel heeft andere eisen dan bv. de ruimte van de productieafdeling. De kleuren in het lichtspectrum worden dus bepaald door de inrichting van het verkoopconcept, een presentatie plek, een werkplek, een horeca gedeelte eisen een andere benadering ten aanzien van de verlichting.

Daarnaast is het aller belangrijkste om te weten welke producten op welke plek gepresenteerd worden in de winkel. We kunnen door verschillende licht accenten de aandacht van de consument heel bewust sturen.
Een verkoopmodule met de juiste verlichting zorgt voor een prettige omgeving, die weer resulteert in betere presentatie, dus verkoop. Zien is kopen!
Als de winkelinrichter alles in eigen beheer heeft, het project Turn-key oplevert, zal zij een goed lichtplan kunnen ontwikkelen voor de broodbakker en patissier.

Valkuilen?

De functie van een goed lichtplan wordt vaak onderschat en nog steeds ondergewaardeerd. De keuze van een verkeerde lichtbron zal een negatief effect hebben op de aankoop van de producten. Een te donkere winkel oogt gesloten, de klant loopt voorbij. Een verkeerd lichtspectrum maakt de producten flets, ze zien er niet natuurlijk of smaakvol uit. Bij een werkplek in de winkel moet juist verlichting met een frisse heldere uitstraling toegepast worden.

Het juiste armatuur met de juiste lichtbron en reflectiespiegels zorgen voor de uitstraling met een balans tussen de kleuren voor maximale product presentatie. Een armatuur kan verschillende uitstralingen creëren, alleen de juiste keuze zal zorgen voor het maximale resultaat. Slechte armaturen zorgen voor een verkeerd lichtbeeld en hebben ook een hoger energie verbruik dan een kwalitatieve armatuur.

 

Zit er verschil tussen banket en brood uitlichten, zo ja wat zijn de aandachtspunten?

Elke shop winkel heeft zijn eigen kenmerken om producten aan te lichten. Voor de bakkerijwinkels is het belangrijk dat zij een warme uitstraling hebben. Bij een groentezaak worden juist de rode en groene kleuren uitgelicht. Uiteraard zijn er ook verschillen tussen een lichtplan voor een bakker- of patisserie winkel. Een patisserie heeft andere uitstraling dan een bakkerswinkel. Met bv. de keuze tussen de verschillende armaturen kan al een ander lichtbeeld worden gecreëerd.

Een highlight armatuur kan een duidelijk verschil maken door een meer exclusievere lichtverdeling. De speciale correctiespiegels kunnen de extra aandacht geven aan de uitlichting van de verschillende producten. Voor de  koeltoonbanken wordt LED verlichting gebruikt.

       

Nieuwste trends qua lichtkleur, lichtopbrengst, energiebesparing

De allernieuwste lichtbronnen voor food producten zorgen ervoor dat de juiste kleuren van het product de aandacht trekken van de consument. Het lichtspectrum krijgt veel aandacht, dit moet kloppen voor de gepresenteerde producten om maximaal te kunnen verkopen. De nieuwe generatie Emondt Food lampen hebben een zachtere warmere kleur uitstraling.

De reflector van het armatuur en het aantal Kelvin van de lamp zijn zeer bepalend om de juiste kleur te krijgen. De nieuwe generatie lampen hebben een betere lichtopbrengst,  maar zijn ook energiezuiniger dan de conventionele lampen. De energie kosten van de lamp dalen aanzienlijk, afhankelijk van type lamp (CDM of LED) ligt dit tussen de 40% - 70% besparing. De Emondt lichtplannen voldoen aan de Energie Investerings Aftrek (EIA) regeling en de opdrachtgever kan met deze regeling ca. 11% netto van de investering van het lichtplan terug ontvangen.

Bij het ontwerpen en realiseren van een bakkerij verkoopconcept is het tegenwoordig noodzakelijk voor een interieurbouwer interne lichtspecialisten te hebben, die een professioneel lichtplan kunnen maken.   

Andere aandachtspunten:

Beleving en sfeer zijn kenmerken waar een nieuwe winkel aan moet voldoen. RGB verlichting is hiervoor de ideale extra oplossing. Door de kleuren van bepaalde segmenten aan te passen in de winkel kan worden ingespeeld op thema's. Zo kan bijvoorbeeld tijdens Valentijnsdag de kleur rood als verlichting gebruikt worden en tijdens Pasen de kleur geel. Ook in andere branches zie je dat steeds meer RGB verlichting gebruikt wordt.